Plej din indre guldfisk

Vidste du godt at du har en guldfisk svømmende rundt inde i maven? Altså det har du jo ikke helt – men det er den metafor jeg plejer at bruge, når jeg snakker om hvor vigtig fordøjelsen er for dig og dit velbefindende. Den gamle græske læge er citeret for; ”alt sygdom starter i tarmen”. Andre steder er citatet; ”alt helbredelse sker via tarmen” Uanset hvad, så er det samme sag – vores fordøjelse er enormt vigtig for vores generelle sundhed.

I mit arbejde med fordøjelsen, er det altid ud fra klienten afføringsprøve – det gør at mine anbefalinger bliver meget specifikke og at der er stor sandsynlighed for at ramme plet første gang (derfor jeg har gjort sådan at man kan få sine penge tilbage, hvis ikke man oplever nogen forbedring – dog med undtagelse af de 3.000,- selve prøven koster)

Du kan læse mere om mine forløb her.

Men inden man vælger at prøve sådan en prøve, er der nogle helt basale ting man kan gøre først – i håb om at det bliver bedre. De er listet nedenfor her og kan virke meget basale – men jeg oplever at 9 ud af 10 personer, ikke har styr på disse.

Først sørg for at drikke tilpas med vand og gerne små hyppige tåre i løbet af dagen. Får vi ikke væske nok, kan vi have tendens til forstoppelse og desuden er optimal væskebalance godt for så meget andet i kroppen. Jeg anbefaler mindst 2 l vand om dagen og vil du være mere specifik så ca. 1 l pr. 30 kg kropsvægt.

Husk du kan også drikke for meget vand!

Det næste er at få fibre nok i løbet af dagen, du skal se fibrene som små transport mænd, som hjælper dine affaldsstoffer ud af kroppen. Desuden er fibre, den bedste næring til dine gavnlige bakterier i kroppen. Du får bedst fibre fra div. grønsager – derfor jeg anbefaler ca. 1 kg grønt om dagen, så er du godt sikret på fibre kontoen. Et møde er at gå ud fra din kropsvægt, vejer du 80 kg, skal du mindst have 800 g grønt og vejer du 70 kg så mindst 700 g grønt osv. osv.
Grønt er grønsager, frugt tæller ikke med. De dage hvor du har svært ved få fibre nok, kan du overveje at ”snyde” lidt med et tilskud. Det er et tilskud jeg faktisk er så glad for, at jeg tager det hver dag – netop fordi jeg bare kan mærke hvor stor positiv indflydelse det har på min fordøjelse. Det er et Greens tilskud fra Mads Bo – High on Life. Det er ikke nogen kulinarisk smagsoplevelse, men ift. andre produkter på markedet smager det himmelsk 😉

Du kan læse mere om produktet her.

Det indeholder nemlig hele 42 g fibre pr. 100 g. plus en hulende masse andre sunde ting.

Bonus info: Fibre er også noget at det bedste til et stabilt blodsukker, som sikrer et stabilt energiniveau igennem hele dagen.

Tredje ting, som jeg virkelig ofte ser som en udfordring for folk med fordøjelsesproblemer – det er nok bevægelse. Der er næsten ikke noget værre end stilstand for vores kære indre guldfisk. Jeg er næsten ligeglad, med hvilken form for bevægelse du får sneget ind i løbet af dagen – bare du får det gjort, om det er træning eller fokus på mere generel bevægelse.

Don´t care – just do it.

Den sidste ting jeg vil komme ind på, er hvordan vi spalter vores mad. Bliver det ikke gjort ordenligt – kan det få konsekvenser længere ned i systemet og dermed fordøjelsesproblemer. For meget stress, sukker, dårlig søvn, kost og ikke mindst nattesøvn nedsætter kroppens evne til at spalte din mad.
Oplever du symptomer som træthed efter dine måltider, ufordøjet mad i afføringen og siger du som din gamle bedstefar når du har spist?
Så vil jeg i den grad anbefale dig at prøve at tage tilskud af nogle fordøjelsesenzymer, for at se om det kan afhjælpe din symptomer. Jeg plejer at anbefale disse, som generelle tilskud:

Jeg håber du fik noget ud af denne artikel!

Kommenterer gerne nedenfor hvis du har spørgsmål eller noget du er i tvivl om.

En sidste ting som jeg lige ville give dig er et godt råd om probiotika – det er frysetørret gavnlige bakterier, der er rigtig gode for vores lille guldfisk. Hvis ikke du er i gang med at tage det, synes jeg du skal tage en måned, hvor du tager hver dag – derefter bare ca. 3 gange om ugen.

Her synes jeg denne er den bedste og skal du have en til husapoteket, når der opstår akutte problemer som forstoppelse eller diarre – så anbefaler jeg denne.

Pøj Pøj – og husk at spørge dig selv, om de ting du gør, er godt eller skidt for din indre guldfisk.

/Nickolai

#plejdinguldfisk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du spørgsmål?
kontakt@nickolaidamgaard.dk - CVR 37594121

© 2018 Nickolai Damgaard