Fordøjelsen som mange snakker om – men hvad kan den egentlig?

Man skal vist have været væk fra civilisationen i lang tid, hvis det skal være gået én forbi, at rigtig mange snakker om vores fordøjelse og vigtigheden af den. Det er også på tide, at det organ som mange blot har set som et depotorgan, endelig får den hæder, som den i den grad fortjener. Det er et organ som bogstaveligt talt har været udsat for meget lort igennem livet 🙂

Den græske læge Hippokrates er blevet citeret for at sige; Al helbredelsen skal ske via tarmen og andre steder; Al sygdom starter i tarmen – det er 2 sider af samme sag.

Både indenfor den naturmedicinske verden og den konventionelle verden, har man været enig i at inflammation er starten på alle sygdomme. Der hvor der kommer en ubalance i kroppen og til sidst så meget, at kroppen er nødt til at overgive sig. Sådan skaber man en sygdomstilstand.

Hvad skaber så inflammation?

Det er der mange grunde til, det er klart at forskellige livsstils mønstre kan være en årsag – her tænker man særligt på kost, bevægelse eller mangel på samme, manglende søvn, stress, dårlige sociale relationer osv.

En amerikansk læge ved navn Alejandro Junger, som har arbejdet med fordøjelsen i mange mange år, går dog så langt og siger, at alt inflammation starter grundet et problem i vores fordøjelse.

Han skriver i sin bog ”Clean gut” at hvis man har styr på sin fordøjelse, så kan man klare meget mere og forebygger livsstilssygdomme.

Jeg er til dels meget enig med ham – men om det er hønen eller ægget som kommer først, kan man altid diskutere.
Hvis man ikke gider og bruge tid på at diskutere det – kan man arbejde på at få styr på sin fordøjelse.
Det anslås at 80% af danskerne har enten akutte eller kroniske problemer med deres fordøjelse og endda i sådan en grad at det påvirker dem i deres hverdag.

Det er jo vildt!!

Det er bare ikke et emne, vi bringer op til familiefesten eller i kantinen på arbejdet – der er det lidt nemmere at sige, at man døjer med en tennisalbue.

Det er dog mit håb og ikke mindst misson, at gøre danskere mere bevidste om dette vidunderorgan og gøre det mindre tabuagtigt at snakke om.

Jeg har stadig klienter som kommer til mig grundet deres fordøjelsesproblemer, som totalt rødmer, når jeg spørger indtil hvordan fordøjelsen virker. Det skal blive lige så almindeligt at snakke om, som en tennisalbue. Jeg håber du vil hjælpe til med det.

Der sker dog så meget i det offentlige nu, at jeg tror rigtig meget på, at det lykkes.

I England og USA er der begyndt at poppe forskellige fæces- (afføring) klinikker op, på samme måde som vi kender fertilitetsklinikkerne herhjemme. Her kan vi som mænd, hvis vi bliver godkendt deres sundhedsprogram, og ellers har en sund afføring, blive donor – sådan at vi kan hjælpe andre.

I disse fæcesklinikker foregår det på samme måde, jeg kan komme ind som en sund mand eller kvinde og forhåbentlig blive godkendt til at have en sund afføring. Derefter donerer jeg noget af min afføring og bliver betalt for det. Den fæces de putter så “i banken” så at sige. Så kan der komme en mand med diabetes 2 og få sprøjtet min afføring op sammen med noget saltvand og vupti – så er han helbredt for diabetes 2.

Jeg ved, at du sikkert sidder og tænker, at det er da utrolig klamt og ulækkert – men stop lige et øjeblik og tænk over hvor vildt det er, og hvilke muligheder der giver fremover?

At hvis vi ændre vores indre miljø, kan vi helbrede os selv for diverse livsstilsygdomme.
Jeg ved godt at medicinbranchen og alle dens aktionærer ikke sidder og jubler – men det gør jeg.

Det var lidt bonusinfo, og jeg håber du har lyst til at læse med videre.

Hvad kan den fordøjelse egentligt?

Det nemme svar vil være at sige ALT, fordi som Hippokrates sagde; alt helbredelse skal ske via fordøjelsen/tarmen.

Men det er klart, at der er blevet forsket rigtig meget i forskellige og mere specifikke ting, hvor man direkte kan se en forbindelse.
Jeg vil i fremtiden hver måned sætte fokus på et specifikt emne omkring fordeøjelsen og give dig den nødvendige viden og råd.

Emnet for September bliver vinterdepression og stærkt immunsystem – altså hvordan du kan arbejde med disse 2 ting igennem din fordøjelse. 

Emnerne for de andre måneder er ikke fastlagt endnu, så hvis du har noget, som du synes, jeg skal have med, så kommenterer venligst nedenfor i kommentarfeltet 🙂

Det vil faktisk hjælpe mig meget hvis du gjorde! Jeg kan jo godt have en ide om, hvad du ville høre om, men det kan jo være noget helt andet, du egentlig har brug for.

Mine egne erfaringer med fordøjelsen.

Jeg har igennem en del år nu, arbejdet og hjulpet folk igennem mine fordøjelsesforløb – hvor folk får taget en afføringsprøve, som de sender ind til et laboratorie i USA.  Ud fra den analyse, laver jeg en specifik plan. Du kan læse om disse forløb her.  

Min erfaring er efterhånden, at der er ikke noget som falder 100% på plads, før fordøjelsen er iorden. Nogle gange er der små ting, som den rette balance mellem dine tarmbakterier. Andre gange er der patogene bakterier der forstyrrer dit indre miljø, og nogle få gange handler det om noget helt andet. 

Hører du så mig sige at alle skal igennem sådan et forløb, for at få styr på sin fordøjelse?

Slet ikke!

Mange gange handler det om at få styr på de basale ting og de sidste 20% hvor det ikke er nok, der kan man overveje sådan et forløb.

Men hvad er så det basale ifht. fordøjelsen? Det har jeg lavet et onlinekursus om, som hedder; Plej din indre guldfisk. Du tænker måske; hvad har en guldfisk at gøre med fordøjelsen?

Det er ment som en metafor, hvor du skal forestille dig, at du har en guldfisk svømmende rundt i din mave, og du kan så spørge dig selv ”hvordan har min guldfisk det?”. Svømmer den i dejlig rent og friskt vandt, eller er det godt mudret?

Der kom engang en hen til mig efter mit foredrag og sagde; Prøv at hør her, min guldfisk er ved at dø – sagt med et glimt øjet, men hvad gør jeg?

Det fik mig til at lave ”plej din indre guldfisk” som du kan læse mere om her. 

Jeg håber, at du har lyst til at lære mere om fordøjelsen og læser med fremadrettet. Og husk – hvis der er et emne, du synes jeg skal komme ind på, så kommenterer nedenfor.

På forhånd tak.

Nickolai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du spørgsmål?
kontakt@nickolaidamgaard.dk - CVR 37594121

© 2018 Nickolai Damgaard